29 Mayıs 2013 Çarşamba

Uyuyana Kadar - S J Watson

Uyuyana Kadar - S J Watson
Genelde kitap almadan önce arka kapat yazısını okurum ve etkilenirsem mutlaka alırım. Psikolojik gerilimleri seven biri olarak da Uyuyana Kadar kitabı ile karşılaşınca hemen aldım ve aldıktan sonra iyi ki de almışım diyorum.

Kitabın yazarı S J Watson gerçekten güzel bir romana imza atmış fakat kitabın tek kötü yanı başlarda kendini çok tekrarlaması. Konusu nedeni ile tekrarlamalar normal fakat bunları daha kısa kesebilseymiş çok daha güzel olacakmış.

Kitaptaki kahramanımız uyandığında yatakta yabancı birini buluyor ve tek gecelik bir ilişki olduğunu düşünüyor. Banyoya gidip aynaya baktığında ise yaşlanmış kendisini görüyor. Bir anda çok geçiriyor ve gerçeği öğrenmeye çalışıyor. Uzun bir zaman önce kaza geçirmiştir ve hafızasını kaybetmiştir. Her uyandığında bir önceki günün anıları yok oluyor ve bu böyle yıllarca devam ediyordur.

Fakat bir hafta önce bir doktor ile karşılaşmış ve günlük tutmaya başlamıştır. Günlüğünü okuyunca tüm gerçekleri öğrenir ve yatakta birlikte uyandığı kişinin kocası olduğunu anlar ve dahası onu çok sevmektedir. Fakat günlükte son birkaç gün eksiktir ve kadın gerçek ile yüzleştiğinde her şey için çok geçtir.

16 Mayıs 2013 Perşembe

Alaycı Kuş - Suzanne Collins

Alaycı Kuş - Suzanne Collins
Serinin ikinci kitabını okuduktan sonra merak içinde üçüncü kitabı da alıp okumuştum fakat ikinci kitaptan sonra Alaycı Kuş kitabı tam hayal kırıklığı diyebilirim. Suzanne Collins’in seriyi bu kadar sıradan bitireceğini hiç düşünmemiştim.

Kitap 13. bölgede başlıyor ve Katniss isyancıların simgesi olarak kullanılmaya başlıyor. Capitol ile savaş tüm hızıyla devam ediyor ve Katniss’in tek yapabildiği bir anlamda reklam yüzü olmak. Sonunda Capitol’e gidip Snow’u öldürmek için fırsatı oluyor ve kitap da burada başlıyor aslında yada siz başladığını sanıyorsunuz.

Bundan sonra aksiyon artıyor fakat gerisi çok boş olan bir aksiyon. Birkaç çatışma, içeri sızma vs. derken Capitol’ün göbeğine kadar geliyorlar ve Snow’u öldürmek için plan yapıyorlar. Bu kısımda bari bir yaratıcılık bekliyorsunuz fakat öyle bir son ile karşılaşıyorsunuz ki bu kadar kötü bittiği için şaşırıyorsunuz.

Sanırım yazarda sonun kötü olduğunu anlamış ve sona iki basit sürpriz eklemiş. Birincisi Katniss Snow yerine başkasını öldürmeyi tercih ediyor. Diğeri ise Katniss, Peeta ve Gale arasındaki aşk üçkeninin bitiş şekli diyebilirim. Bu şekilde bitiriyorsan bari neden böyle bir tercih yaptıklarını da açıklasaydı iyiydi. En azından Gale’in nedenini duymak iyi olurdu.

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Ateşi Yakalamak - Suzanne Collins

Kitabı anlatmaya başlamadan önce serinin en güzel kitabı olduğunu söylemem gerekir. Zaten ikinci kitabı okuduktan sonra serinin üçüncü kitabını okuyup bitirmem bir oldu. Kitabın öyle bir sonu var ki üçüncü kitabı okumadan durmanız pek mümkün değil.

Serinin ikinci kitabı Ateşi Yakalamak kazananların turları ile başlıyor. İki aşığı oynamaya devam eden kahramanlarımız istemeden de olsa bir ayaklanmanın öncüsü olurlar. Tansiyon git gide daha fazla artar ve bunun üzerine Katniss’in öldürülmesi şart olmuştur fakat bunu yapmak pek kolay değildir. Bunun üzerine yeni Açlık Oyunları’nın formatı değiştirilir ve kazananlardan oluşan bir oyun düzenlenir. Verilmek istenen mesaj açıktır. Kazananlar bile Capitol’den daha güçlü değildir. Fakat oyunun tek amacı Katniss’i ortadan kaldırmaktır.

Sonunda oyun başlar ve hayatta kalma savaşı tüm hızıyla devam eder. Sonra olanlar ise tam şok edici.

Kitap son zamanlarda gördüğüm en çarpıcı son ile bitiyor. Zaten oyunların başlaması ile kitabı artık elinizden bırakamıyorsunuz. Kitap son bulduğunda da kendi kendinize yuh diyorsunuz ve üçüncü kitabı aramaya başlıyorsunuz.

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Açlık Oyunları - Suzanne Collins

Açlık Oyunları - Suzanne Collins
Herkes filmi izledikten sonra çok etkilenmiş ve serinin ikinci ve üçüncü kitabına akın etmiş. Evet, haberler böyle diyor fakat söylemedikleri şey filmin kitabın yanında çok basit kaldığı. Kitaptaki duyguların ve hislerin hemen hemen hiçbiri filmde yer almıyor ve bu yüzden kitabı okuyan biri için film sadece aksiyondan oluşan için boş bir hikayeye dönüşüyor.

Açlık Oyunları filmi ile birçok kişiye ulaştı ve şimdide serinin ikinci filmi geliyor. Eğer kitabı okumadıysanız ve nasıl olsa filmi çıkacak onu izlerin diyorsanız çok şey kaybediyorsunuz demektir.

Filmin özeti, ders olsun diye düzenlenen açlık oyunları, her bölgeden seçilen iki genç yada çocuk, kardeşini kurtarmak için gönüllü olan bir abla, açlık oyunları öncesi açıklanan bir aşk, açlık oyunlarında hayatta kalmak için oynanan bir aşk hikayesi ve mutlu son diyebiliriz. Kitabın özeti ise bunların hepsine derin duygular ve arzuların katılmış hali diyebiliriz.