18 Ocak 2020 Cumartesi

Aşkın İngilizcesi

Ben açıkçası Türkiye'deki sinemacıları pek anlayamıyorum. Amerika'da yayına tam 17 ay önce girmiş ve DVD'de izlenecek bir filmi, dahası bir romantik film iki yazı vizyona girmemiş ve şimdi sonbahar başında Türkiye'ye getirip vizyona sokmak hangi akla sığar merak ediyorum açıkçası?

Dahası en kötü film adlarından birini daha koymuşlar. Böyle çeviri yapacaksanız aşkın fransızcası deseniz daha doğru olurdu çünkü filmin orjinal adı broken english ve bu ismi almasının nedeni Amerikalı bir kızın ingilizcesi bozuk uçuk bir fransız ile aşk yaşamasından dolayı verilmiş. Dahası film Paris'e kadar uzanıyor.

Neyse aşkın ingilizcesi filmini Türkiye'ye getirenlerin bir bildiği vardır herhalde deyip aşkın ingilizcesi filmini anlatayım biraz. 30lu yaşlarda güzel bir bayan çevresindeki herkesin güzel bir evlilik yaşaması ve kendisinin sürekli ilişkilerinde hatalar yaparak düzenli bir ilişki yürütememesi nedeni ile bir tür bunalıma girer ve kendini sorgulamaya başlar. Tam bu sırada karşısına fransız uçuk bir adam çıkar ve kadının hayatını değiştirir. Kadın bu uçuk adamdan beklemediği kadar etkilenir ve fakat henüs kendini sorgulama bunalımını atlatamamıştır ve bu ilişkisinde de benzer hatalar ile bu aşkı sonlandırmak istemez. Yani hem hatalarını sorgulayan hem de mantıksızlığın özü olan aşkı yaşamaya çalışması ikilemi filme farklı bir tat katıyor.

Birbirini seven çiftler için güzel bir film aslında ama sinemaya gidecek kadar iyi mi bence değil. Daha çok sevgilinizi alıp DVD'de baş başa izlenerek daha fazla tat alınabilecek bir film aşkın ingilizcesi. Dahası birçok yönden ilişkileri geliştirme açısından bilgide sağlıyor. Eğer avrupa edebiyatının en tanınan isimlerinden olan Stefan Zweig'in Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitabını okuduysanız film size çok çağrışım yapacaktır. Aslında oradaki olmayan aşkı burada oldurmaya çalışmışlar gibi bir his veriyor insana. Tabi anlayana.

10 üzerinden 6 verebileceğim bir film aşkın ingilizcesi fakat üzerinden bu kadar zaman geçmiş olan bir film için sinemaya gitmeye değmez açıkçası ama DVD olarak tavsiye edebileceğim güzel bir romantik film. iyi seyirler...