7 Kasım 2019 Perşembe

80 Günde Devri Alem

Bazı kitaplar kendilerini tekrar tekrar okutuyor. Jules Verne’nin kitapları da bu tarzda kitaplar ve 80 Günde Devri Alem de bu kitapların ilk sırasında yer alıyor gibime geliyor. Ben de okuyacak yeni kitap bulamadığımda arada eski kitaplara bakar, içinden seçtiklerimi tekrar okurum.



80 Günde Devri Alem’in özeti aslında oldukça basit ve herkes tarafından bilinir. Zengin bir adam dünyayı 80 günde dolaşabileceğini iddia eder ve bunun için iddiaya girer. Bunun üzerine yardımcısı ile birlikte yola koyulur. İddiayı kaybetmek istemeyen kişi ise bunu engellemek için adamlar tutar.



Kitabın defalarca filmi çekildi. Macera romanı denilince akla gelen ilk kitaplardan. Özellikle alanında ilklerden olması, dünyayı dolaşma macerası olması dikkat çekmişti. Okurken de kendinizi dünyayı dolaşmak ister halde buluyorsunuz.



Bu zamanda dolaşmak daha kolay ama o zamanı düşünüldüğünde aslında ne kadar eğlenceli ve zor olduğunu görebiliyorsunuz. İnsanlara kitabı sevdiren de bu iki duygu oluyor zaten. Bir taraftan zoru başarırken diğer taraftan dünyayı dolaşarak yeni yerleri keşfediyorsunuz.



Bence okunması gereken ve defalarca okunabilecek kitaplardan bir tanesi. Herkese tavsiye ederim. Ondan sonra da uçak biletlerine bakacaksınız zaten.