29 Haziran 2019 Cumartesi

Kızıl Nehirler - Jean-Chritophe Grange

Yıllarca düşünsem Jean Chritophe Grange’nin kötü bir romanını okuyacağım hiç aklıma gelmezdi. En son Kızıl Nehirler kitabını okudum ve okuduğuma da pişman oldum. Grange’nin diğer romanlarını düşününce bu kitabında kalite oldukça düşmüş ve tatsız bir hal almış.


Kitap diğer Grange kitapları gibi karanlık ve gizem dolu ama konu bütünlüğü diğerleri gibi değil. Merak duygusu da dip seviyelerde. Merakı arttırmak için gereksiz saçmalamalar yapmış ve bu da hikayenin inandırıcılığını ortadan kaldırıyor zaten. Ondan sonra Grange’ye olan saygınızdan kitabı bitirmeye çabalıyorsunuz. İçinizde acaba bir şey olacak mı sorusu dolaşıyor.


Kitap cinayet ve hırsızlıklar ile başlıyor ve iki farklı dedektifin hikayesi olarak ilerliyor. Sonra yolları kesişiyor ve bir gizemin içine giriyorlar. İkisi birlikte hareket ederek bu gizemi çözmeye çalışıyorlar. Konu aslında bu kadar basit.


Sonunu anlatmaya gerek yok. Tahmin ettiğinizden farklı olacağı kesin ama tatminkar bir son olmayacağı da kesin. İyi Okumalar.

23 Haziran 2019 Pazar

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Beyaz Zambaklar Ülkesinde aslında güzel bir kitap ama bu kadar tanınmasının nedeni güzel olması değil. Atatürk’ün kitabın okunmasını istemesi. Bunun nedeni de yeni kurulan Cumhuriyet’in kitaptaki hikaye ile benzerlikler göstermesi.


Kitap aslında siyasi bir kitap ama bildiğiniz siyasi kitaplardan çok farklı. Ufak bir ülke olan Finlandiya’nın hikayesini anlatıyor. Bildiğiniz gibi Finlandiya günümüzün en huzurlu ülkelerinden bir tanesi. Bunun nedeni de işte bu kitapta anlatılıyor.


Çöküş içinde olan Finlandiya halkı ortak bir karar alıyor ve siyasetçiler dahil herkes bu plana destek oluyor. Bu plan da aslında biz nasıl bu çöküntüden çıkar ve gelişmiş bir ülke oluruz planı. Yani herkes ortak bir karar alıyor, çıkar gözetmeksizin bu plana sadık kalıyor ve işte günümüzdeki Finlandiya ortaya çıkıyor.


Dediğim gibi kitap siyasi içeriği olan bir kitap ve bu yüzden çoğu kişiye sıkıcı gelebilir. Ama eğer böyle konulara ilginiz varsa mutlaka okumanız gereken kitaplardan bir tanesi.

3 Haziran 2019 Pazartesi

Oliver Twist - Charles Dickens

Charles Dickens kitapları son zamanlarda okullarda çok fazla okutuluyor. Zaten kitaplarının çoğu klasikler arasında yer alıyor ve en bilinenlerden bir tanesi Oliver Twist romanı.


Kitap aslında ana karakterin adını taşıyor ve onun hikayesini anlatıyor. Konu olarak da Türk okurlara sempatik gelen bir hikayesi var. Yetim bir çocuğun macera dolu dramatik hikayesi anlatılıyor. O yüzden biz Türklere oldukça fazla hitap ediyor çünkü biz acıma duygusunu severiz.


Oliver yetimhanede sözünü esirgemeyen bir çocuktur. Yemek dağılımındaki haksızlığı görünce de susmaz ve talepkar olur. Fakat bu iyi karşılanmaz ve yetimhaneden atılır. Bir süre tutunmaya çalışır ama hayat ona pek de gülmez. Özellikle onun gibi açık sözlü bir çocuğa.


Oliver en sonunda bir yankesici çetesi ile tanışır ve hayatı o zaman değişir. Yeraltı dünyasına girmesi ile birlikte yeni bir maceranın içinde bulur kendisini ama bu maceradan çıkıp kurtulmak daha zordur. O yüzden zekasını da fazla ile kullanmak zorunda kalır.


Kitap güzel ve okuması zevkli. Sürükleyici bir hikayesi var ve kendisini okutmayı başarıyor. O yüzden klasik kitap arayanlara tavsiye ederim.