17 Kasım 2018 Cumartesi

Leyla İle Mecnun

Burak Aksak yine çok güzel bir esere imza atmış. Onu önce diziler ile daha sonra filmler ile tanımıştık. En son bir yayınevi kurdu ve kitaplar yayınlamaya başladı. Leyla ile Mecnun kitabı da bu kitaplardan bir tanesi.

Leyla ile Mecnun dizisini büyük bir ilgi ile izlerdim. Gelmiş geçmiş en güzel dizilerden bir tanesiydi. Ne yazık ki final yapamadan bitirdiler.

O yüzden bu kitabı okumak için ayrı bir heyecan duyuyordum ama son konusunda hayal kırıklığına uğradım. Dizinin finalini beklerken çok alakasız bir şekilde son buldu.

Onun dışında kitap oldukça güzel. Diziye paralel ama biraz farklı bir şekilde ilerliyor ve adeta yeniden kendisini dizinin içinde buluyorsunuz. Okurken konuşmalarda karakterlerin sesi zihninizde canlanıyor ve farklı duygulara kapılıyorsunuz.

4 Kasım 2018 Pazar

Hayvan Çiftliği - George Orwell

Adını çok duymuştum ve uzun zamandır okumak istiyordum fakat nedense okumak bir türlü içime sinmiyordu. Herkesin bahsettiği bu kitap nedense adı ile bana itici geliyor ve okumamam için bana bir bahane veriyor gibiydi. Sonunda dayanamadım ve George Orwell’in ünlü Hayvan Çiftliği kitabını ben de okudum.

Açıkça ve net bir şekilde söyleyebilirim ki okuduğum en etkileyici 10 kitap arasına girer. Kitabı okuyunca neden sürekli yasaklandığını CIA’in neden film haklarını satın alıp propaganda aracı olarak kullandığını vs çok iyi anlayabiliyorsunuz.

George Orwell politik dünyayı hayvan dünyası ile mükemmel bir şekilde ele almış ve ders niteliğinde bir roman sunmuş. Herkesin mutlaka alıp okuması gereken nadir eserlerden bir tanesi.

Zaten Hayvan Çiftliği kitabını herkes okusa günümüz dünyası çok daha güzel bir yer olur. Politikanın aslında nasıl bir çöp yığını olduğunu daha iyi anlar, yaşananları daha iyi kavrar ve başımızdakileri ona göre seçerdik.

Bence ders kitabı şekilde okutulması gereken bir kitap. Hayvanların bir çiftliği ele geçirmesi ile demokrasi gibi başlayan ama git gide gerçek politikanın pisliklerine dönen bir çiftlik hikayesi. Bu arada belirtmem gerekir ki hayvan benzetmeleri de 10 numara.