24 Eylül 2017 Pazar

Haşırt Dı Bilekbord

Zafer Algöz, Cem Yılmaz ile birlikte takılmaya başladıktan sonra kendisinin mükemmel oyunculuğunun yanında komedyen yanını da görmeye başladık. Bu yüzden kendisinin yazdığı kitap bunu daha da öne çıkartmak yönünden dikkat çekiyor.

Zafer Abi, kitabında kariyeri boyunca yaşadığı anılardan bazılarını anlatmış. Tabi kendisi ünlü olduğu için anıların içindeki isimler de birbirinden ünlü. Onlar ile olan komik anılar sizi oldukça güldürüyor ve eğlendiriyor.

Listede yer alanların çoğunun aramızdan ayrılmış olması aslında bir ironi. Bu yüzden bir taraftan eğlenirken diğer taraftan içinizi bir burukluk kaplıyor. O yüzden kitap komedi mi yoksa dram mı tam tanımlamak mümkün değil.

Bana göre Zafer abi yaz dönemi için mükemmel bir esere imza atmış. Yavaş yavaş okuyabileceğiniz, kısa hikayelerden ve anılardan oluşan mükemmel bir kitap. Herkese tavsiye ederim.

1 Eylül 2017 Cuma

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

Türk edebiyat tarihinin en iyi kitaplarından bir tanesi Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sı kuşkusuz. En çok okunan kitap olduğu şuan itibari ile kesin ve gün geçtikçe değeri daha fazla anlaşılıyor ve daha fazla okunuyor. İşin en garip yanı ise böyle bir klasiğe imza atan yazar kendi devleti tarafından işkence çektire çektire öldürülüyor. Tarihimizde o kadar yüz kızartıcı olay var ki, bu da onlardan bir tanesi ne yazık ki.

Kürk Mantolu Madonna kitabını bu kadar güzel yapan aslında çok fazla etken var. Sabahattin Ali’nin öldürülmesinin bunda payı var kuşkusuz. Fakat bu eserin değerini gölgelemeye yetmez. Edebi içeriği kesinlikle tartışılmaz.

Kitap yazıldığı döneme göre inanılmaz cüretkar ve gerçek aşkı mükemmel bir şekilde ele alıyor. Aslında gerçek aşkın gücünü cüretkarlık ile sınıyor. Bu bakımda da aslında türü itibari ile ilk diyebiliriz.

Kitabın dili inanılmaz sade ve kolaylıkla okunuyor. Hikaye zaten oldukça sürükleyici ve her satır ile merak uyandırıcı. Çok tartışılan ve şaşırtan da bir sonu var. Mutlu son ile bitmesi tercih edilirdi ama mutlu son hastalığına yakalanan kitaplardan bir tanesi değil.

Kitabı henüz okumadıysanız okumanızın tam vakti diyebilirim. Böyle bir kitap mutlaka okunması gereken nadir kitaplardan. Bir keresinde ölüm döşeğinde biri ile tanışmıştım. En büyük pişmanlığı aklına gelen o kadar çok okunmamış kitap olduğunu söylemişti. İşte Kürk Mantolu Madonna da böyle bir kitap.