8 Nisan 2017 Cumartesi

Çalıkuşu - Reşat Nuri Güntekin

Bazen okuyacak o kadar çok kitap olmasına rağmen okuyacak kitap bulamıyorsunuz. Bunu yaşayanlardan bir tanesi benim. Yeni çıkan kitaplardan hayır olmayınca mecburen kütüphaneme dönüp eski kitaplardan kitap seçmeye çalışıyorum.

Böyle bir anda elime Reşat Nuri’nin klasik romanı olan Çalıkuşu geçti. Kitabı en son ne zaman okuduğumu pek hatırlamıyorum ama kitabı elime alınca farklı duygular hissettim. Aklıma tek bir soru takıldı. Çalıkuşu gibi eski kitaplar arasında değerini yitirmeye o kadar fazla kitap var ki. Tekrar tekrar okuyabiliyorsunuz ve okumaktan sıkılmıyorsunuz. Sonra yeni çıkan kitapları düşündüm ve acaba bunlardan kaç tanesinde böyle bir özellik var diye kendi kendime sordum.

Artık günümüzde deneme denilen sosyal medya mesajlarından oluşan kitaplar moda. Yada liselere kadar inen cinsel içerikli sözde aşklar moda. Ne kadar uçuk düşüncesi varsa o kişi yazar olmaya başladı. Yada aynı cümleleri alıp alıp süsleyerek yeniden yazanları yazar yerine koymaya başladık.

Bu yüzden siz siz olun Çalıkuşu gibi klasikleri kütüphanenizden eksik etmeyin. Gün gelir okunacak o kadar çok kitap varken okuyacak bir kitap bulamaz hale gelebilirsiniz. Sonra size bu yeni yetme kitaplar kurtarmaz. Çalıkuşu gibi kitaplar kurtarır. Bu yüzden onlara klasik denirken diğerlerinin bir ay sonra adı bile hatırlanmıyor.