7 Mart 2016 Pazartesi

Uçurtma Avcısı - Khaled Hosseini


Tarihte yaşanan bir dram gerçekten bu kadar mükemmel anlatılabilirdi. Afganistanlı bir yazar olan Khaled Hosseini Afganistanda yaşananlar sonrası Amerika’ya yerleşir ve burada hayatına devam eder. Fakat yaşananları hiç unutamaz ve bir kitap yazmaya karar verir. İşte Uçurtma Avcısı romanı bu şekilde doğar ve dünyanın en çok okunan kitaplarından bir tanesi haline gelir.

Hikaye bir çocuğun gözünden anlatılıyor aslında. Afganistan’ın özgür olduğu zamanlarda kasabanın en varlıklı kişisinin oğlu ile hizmetkarlarının oğlu çok yakın arkadaştır. Tüm zamanlarını birlikte geçirirler ve günün tadını çıkartırlar. Gelenekleri arasında uçurtma savaşları da vardır ve herkes yaptığı uçurtmaları uçururken diğer uçurtmaları da avlamaya çalışır. Sona kalan uçurtma da yarışı kazanır. Çocuklar da bu yarışmaya katılır ve rakiplerini yenerler.

İki arkadaş eğlenirken başlarına kötü bir şey gelir. Kendilerini dövmeye çalışan gençlere karşı koyarken ev sahibinin oğlu kaçar ve saklanır. Hizmetkarın çocuğu ise kaçamaz. Diğer çocuk yardım istemek yerine saklandığı yerde dona kalır. Gençler daha da ileri giderek ufak çocuğa tecavüz ederler. Bunun üzerine suçluluk duyan ev sahibinin oğlu artık diğer çocuğu görmek istemez ve hırsızlık süsü vererek hizmetkarı kovdurur.

Hikayenin kalan kısmı ise tam da burada başlıyor. Afganistan savaşın içine giriyor ve herkes kaçıyor. Aradan çok uzun yıllar geçiyor ve hizmetkar büyümüş olan çocuğa ulaşıyor ve yardım istiyor. Bu kez kaçmak yerine yardıma geldiğinde ise açı gerçek ile yüzleşiyor.