6 Ağustos 2014 Çarşamba

11/22/63 – Stephen King

11/22/63 – Stephen King
Stephen King gerçekten mükemmel bir yazar, bunda kuşku yok fakat bazen kitaplarını normal insanların da okuduğunu unutuyor ve çok abartı şeyler yazıyor. Amerikan başkanı olan Kennedy’nin öldürülmesini çok farklı bir şekilde anlatmış ve okuduğum en berbat Stephen King kitabı diyebilirim.

Kitapta bir restoran sahibi geçmiş zaman giden bir yol keşfediyor ve bunu kullanarak sürekli geçmişe giderek bir şeyler yapıyor. Her seferinde de kendi zamanında birkaç dakika geçmiş oluyor. Sonunda geçmişte 4 yıldan fazla kalarak Kennedy suikastını engellemek istiyor fakat bu sırada hastalanıyor ve yolu başkasına göstererek ondan denemesini istiyor.

Yeni adam da birkaç kısa denemeden sonra 4 yıllık sürece başlıyor ve sonunda Kennedy suikastına kadar götürüyor işi. Tabi sonunda Kennedy’yi kurtarıyor ve kendi zamanına döndüğünde pek umduğunu bulamıyor. Tabi böyle bir değişiklikte yolda bazı sorunlara neden oluyor.

Hikaye kısaca böyle fakat kitap 800 sayfadan daha fazla. Adamın 4 yıl boyunca geçmişte kaldığı zaman o kadar uzatılmış ki bunalıma giriyorsunuz adeta. O kadar gereksiz fazla ayrıntı var ki. Örnek vermek gerekirse adamın girdiği tuvalette kapının arkasında yazıları Stephen King bir sayfadan fazla anlatmış ve kitap ile hiçbir alakası yok. Bu sıkıntıda zaman yolunda oluşan sorundan bir şeyler çıkacak diyorsunuz fakat bir koşturmacadan başka bir şey. Kennedy suikastında da bilinmeyen bir şey yok. Anlayacağınız 800 küsur sayfa bir şeyler okuyorsunuz ve sonda mal gibi kalıyorsunuz.